Fiskevatten i Klarälven

När man fiskar på Klarälven måste man ta reda på alla regler som gäller vid respektive plats. Man måste också tänka på att skaffa fiskekort som visserligen inte gäller i Vänerns vatten, men i älvar och forsar måste man ibland tänka på att ha tillstånd. Sportfiske lämpar sig mycket bra i Klarälven då timmerflottningen nu upphört, förutom för semesterfirare som kan paddla runt på timmerstocksflottar. Fiskevattnen i Klarälven är både unika och varierande med både lugnt och stridande vatten.

Sysslebäck


Fiskevattnet i Klarälven har en sträcka på ungefär 25 km och börjar vid Kärrback i norra delen och slutar vid Ransby i söder vid en plats som heter Sysslebäck. Det genuina med den större delen av denna sträcka är att bottnen är stenig och inte sandbotten som i det övriga partiet. Oftast handlar det om relativt små stenar men på vissa platser som Brattmon har bottnen grova stenar där laxen trivs. Här är vattnet dessutom mycket strömt och forsar ordentligt och utgör ett stort bestånd av öring och harr men även laxar och sik hittar hit. Vid de små sjöarna där floden går igenom finns det även gädda, lake och abborre där man också kan bedriva mete och spinnfiske.

Forshagaforsen

Det vattenkraftverk där laxarna samlas upp och delas upp i Gullspångsfisk och Klarälvsfisk, heter Forshaga. Detta har blivit en liten fälla för alla lekande fiskar så här finns det en stor mängd av olika arter. Fisket här är således mycket lukrativt men man måste följa regler och bestämmelser för fredtider osv när man bedriver sport- eller fritidsfiske. Vid Forshaga kan man även ta flugfiskekurser med guide.

Norska delens fiskevatten

Klarälven kallas för Trysilälven på norska och om man vill bege sig till de norska delarna av älven så är flugfisket den smartaste fiskemetoden. Harr, sik och öring finns det mycket av där och vill man samtidigt kombinera fiske med andra aktiviteter, finns älgsafari, ridning och blåbärsplockning i mängder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *