Fiske för ungdomar

I Klarälven och även runtom själva älven, vill man få fler ungdomar att intressera sig för sportfiske. Men ibland kan det vara svårt för yngre människor att ta sig ut i vildmarken på egen hand. Då har Sportfiskeförbundet kommit på något nytt- nämligen street-fiske!

Street-fiske


Gatufisket, som det kan översättas på svenska, arrangeras av Sportfiskarna och vänder sig till nyfikna tonåringar som vill prova på fisket och samtidigt tävla i vem som får upp flest fiskar eller de största individerna. Det brukar anordnas bl.a. i Karlstad, mitt i stan eftersom den är omgiven av vatten. På så sätt är det enkelt att vara med och det varierar vilken fisk som står i fokus på agendan. Ibland är det abborre, ibland gädda.

Det är inte bara i Karlstad som man ordnar street-fisketävlingar utan även i andra svenska städer som är omgivna av vatten. Malmö, Stockholm och Göteborg är andra exempel, så om ditt barn är intresserad av att pröva på sportfiske, är det oftast gratis och fiskeutrustning går att låna på plats.

Fritt fiske för ungdomar under 15

Även om all fisk ska registreras på vissa ställen, är emellertid själva fisket fritt för alla unga under 15 år. Det betyder att man inte behöver köpa fiskekort, men däremot måste man följa reglerna för fredstider, utrotningshotade arter m.m. Man får även använda den fiskemetod man vill, förutsatt att det är handredskap som används och att det inte skadar fisken.

Ungdomar kan således meta, pimpla, kasta, bedriva flugfiske och slomfiske vid Klarälven, och denna förmån gäller även på de flesta andra platser i Sverige också. Tanken är att locka fler sportfiskare redan i unga år.

Låna fiskeutrustning för hela sommaren

Ungdomar kan också gå in i fiskebutiker som samarbetar med Sportfiskarna och låna utrustning under hela sommarlovet för att sedan lämna tillbaka den när sommaren är slut. Det anordnas även sommarfiskeskola lite varstans i landet och Klarälven är inget undantag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *